Zboara cu drona in Romania – Ghid legislativ complet

 

Zboara cu drona in Romania – Ghid legislativ complet

 

 

Aeronavele fără pilot reprezintă o nouă categorie de aeronave civile, introdusă prin Codul Aerian, art.3, alin (3.81) Secțiunea II „Termeni și definiții”, Capitolul I „Prevederi generale”, care definește termenul după cum urmează: aeronave fără pilot – aeronavele ghidate fie de către un pilot automat de la bordul lor, fie prin telecomandă de la un centru de control de la sol sau dintr-o altă aeronavă pilotată de echipaj uman, categorie în care sunt incluse și aeronave utilizate în scop recreativ sau sportiv – „aeromodelele”.

 

 

Legislația dronelor în Europa

 

Decizia de a trata aeronavele fără pilot la bord ca o nouă categorie de „aeronave civile” nu este o decizie exclusivă a României, ci este o decizie impusă de schimbările legislative europene în acest domeniu, semnificative în acest sens fiind:

  1. Riga Declaration on Remotely Piloted Aircraft (drones) „Framing the future of aviation”  (Riga – 06 Martie 2015);
  2. Warsaw Declaration – “Drones as a leverage for jobs and new business opportunities” (Varșovia -24 Noiembrie 2016);
  3. Drones Helsinki Declaration (Helsinki – 22 November 2017);
  4. A-NPA 2015-10 „Introduction of a regulatory framework for the operation of drones” (document ce detaliază politica EASA – Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației – în domeniul aeronavelor fără pilot);
  5. Opinia tehnică a Agenției Europene pentru Siguranța Aviației 2015-12-18 „Introduction of a regulatory framework for the operation of unmanned aircraft.

 

Legislația dronelor în România

 

În baza prevederilor Regulamentului (EC) nr. 2016/2008, cu modificările și completările ulterioare, în atribuțiile Autorității Aeronautice Civile Române intră certificarea/autorizarea aeronavelor/personalului în cazul aeronavelor fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150kg.

 

Cadrul legislativ aplicabil activităților de zbor în care sunt implicate aceste aeronave este:

  1. Codul Aerian;
  2. Hotărârea Guvernului 912/2010;
  3. Reglementarea aeronautică civilă română – “Înmatricularea aeronavelor civile ediția 1/2016 în vigoare de la 5 decembrie 2016;
  4. Reglementarea aeronautică civilă română – “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civileediția 1/2007;
  5. Reglementarea aeronautică civilă română – “Operațiuni de lucru aerian și aviație generală”, ediția 1/2009, aplicabilă de la 8 iunie 2018;
  6. Directiva de navigabilitate 14-02-001 pentru emiterea certificatelor de identificare pentru aeronavele fără pilot la bord.

 

Identificarea dronelor 

 

Conform prevederilor cadrului legal național, desfășurarea de activități de zbor cu aeronave fără pilot la bord, în condiții de legalitate, este condiționată de „identificarea aeronavelor fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg” (în baza prevederilor Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1338/25.10.2016 (a se vedea lit. (a), alin. (1), art. 4) pentru aprobarea Reglementării aeronautice civile române RACR-IA “Înmatricularea aeronavelor civile”, ediția 01/2016).

Important de reținut este faptul că operatorii/proprietarii aeronavelor civile fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 500 grame nu mai au obligația de a deține un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română – a se vedea Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1338/25.10.2016, alin. (2), art. 4.

 

Certificarea navigabilității dronelor

 

Desfășurarea de activități de zbor cu aeronave fără pilot la bord, în condiții de legalitate, este condiționată de certificarea de navigabilitate (permis de zbor național – PZN) în cazul aeronavelor fără pilot la bord cu masa maximă la decolare peste 15 kg (conform prevederilor Capitolului 6 “Vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV)” al RACR AZAC “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, ediţia 01/2007).

În conformitate cu prevederile Regulamentul (CE) nr. 785/2004 al Parlamentului European doar pentru dronele cu o greutate de peste 20 kg este obligatorie deținerea unei asigurări RCA.

 

 

Autorizarea activităților de filmare/fotografiere aeriană cu drona

 

Pentru fotografierea sau filmarea cu drona este necesară, conform cerințelor legale, obținerea aprobării Ministerului Apărării Naționale în baza art. 4 al Hotărârii Guvernului nr. 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spațiul aerian național.

Etapele necesare obținerii avizului de filmare eliberat de MApN pentru filmarea cu drona sunt următoarele:

  1. Operatorul aerian/utilizatorul de dronă completează și transmite cererea tip (formular cerere) către Secția survol, relații și reglementări aeronautice/MApN la adresa de mail: survol@mapn.ro. Solicitantul are obligația de a completa toate câmpurile specifice din cerere, asigurându-se că a anexat informațiile/documentele necesare obținerii avizului;
  1. În cazul în care operatorul aerian/utilizatorul de dronă solicită efectuarea unui zbor/serii de zboruri sub înălțimea minimă de siguranță, acesta se adresează Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) pentru obținerea autorizării necesare. Autorizarea AACR va fi transmisă la Secția survol, relații și reglementări aeronautice/MApN.
  1. Termenul de adresare a cererii către MApN este de 10 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare. Acest termen este necesar pentru procesarea cererilor din perspectiva protecției informațiilor clasificate, în conformitate cu Legea 182/2002, modificată și completată cu Legea 167/2015;
  1. Cererile care nu întrunesc condițiile legale de avizare vor fi respinse, iar pentru cele incomplete MApN va solicita operatorilor aerieni/utilizatorilor de drone informațiile necesare. În acest caz termenul de 10 zile lucrătoare necesar emiterii avizului de filmare va curge din momentul furnizării informațiilor complete;
  1. MApN va emite și va transmite operatorilor aerieni/utilizatorilor de drone avizul de filmare solicitat în limita celor 10 zile lucrătoare de la data acceptării cererilor;
  1. După obținerea avizului de filmare, pentru efectuarea fiecărui zbor în parte, operatorii aerieni/utilizatorii de drone vor comunica la Centrul de operații aeriene/MApN.

 

În prezent, operatorii aeronavelor fără pilot la bord nu mai sunt obligați să solicite segregarea spațiului aerian în care își desfășoară activitățile de zbor, pentru zborurile sub limita de siguranță – 300 metri altitudine. Autorizarea activităților de zbor este efectuată telefonic prin contactarea Centrului de Operațiuni Aeriene / Ministerul Apărării Naționale (COAP/MApN).

Următoarele informații se comunică telefonic COAP/MApN: data zborului, tipul aeronavei, identificarea aeronavei (YR-DXXXX), numele operatorului aeronavei, zona de zbor (zonă definită printr-un punct și o rază sau punct perimetrale – latitudine și longitudine furnizate de Google Maps de exemplu), înălțimea de zbor și perioadă în care se desfășoară activitatea (ora de începere și ore de terminare).

Trebuie avute în vedere și anumite excepții așa cum sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului 912/2010, cu completările și modificările ulterioare, care interzic atât decolarea/aterizarea aeronavelor civile în zonele de intravilan, în consecință și a aeronavelor fără pilot la bord cât și survolul zonelor dens populate asa cum acestea sunt definite în HG nr. 912/2010.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *