Cea mai buna drona profesionala in 2018
Dacă te interesează strict cea mai buna drona profesionala 4K disponibila în România în 2018, noi îți recomandăm să alegi DJI Phantom 4 Advanced, un model care la momentul apariției a spulberat așteptările pasionaților de drone. De ce o recomandăm? Pentru că este probabil, una dintre cele mai bune drone pentru realizarea de filmări profesioniste. Ea dispune de o cameră cu un senzor de 20 megapixeli care îi permite să înregistreze clipuri la rezoluție 4K și 60 FPS (frames per second). Cu o autonomie de zbor de 30 de minute și o rază maximă de acțiune de aproximativ 7 km, Phantom 4 este instrumentul perfect pentru orice tip de proiect foto/video, mai ales dacă luăm în considerare și funcțiile Draw, Active Track, Tap Fly și Gesture Mode, care sunt special create pentru a permite utilizatorului să se concentreze pe capturarea imaginilor perfecte. În plus, acest model DJI vine și cu o aplicație numită DJI GO 4 menită să controleze în detaliu modul în care camera captează imaginile.
Dacă Phantom 4 Advanced îți depășește bugetul sau ți se pare prea complexă pentru nevoile tale, poți alege cu încredere modelul DJI Phantom 3 Standard. De ce o recomandăm? În primul rând pentru că oferă performanțe excelente la un preț mai mult decât rezonabil. În al doilea rând, în privința capacităților video și ale manevrabilității, acest model nu dezamăgește, fiind la rândul său capabil să înregistreze la rezoluție de 2.7K (3840×2160) și 30 FPS în cele 25 de minute de zbor.
Cum alegi cele mai bune drone profesionale? – Ghid pentru 2018
Dacă ai ajuns pe pagina noastră, probabil ești interesat de principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă o dronă pentru a putea fi considerată că se înscrie în sectorul profesional. Chiar dacă la momentul actual, dronele încă sunt considerate jucării de publicul din România, în scurt timp, ele au devenit un instrument indispensabil din arsenalul producătorilor video pentru că oferă posibilitatea de a captura imagini care ar fi imposibil de obținut fără cheltuieli considerabile (spre exemplu, închirierea unui elicopter). Așadar, dronele profesionale se adresează realizatorilor de materiale promoționale, realizatorilor de conținut video și foto și, nu în ultimul rând pasionaților de aventură și sporturi extreme. Principalele caracteristici tehnice pe care le vom discuta sunt: capacitățile foto/video, durata de zbor și flexibilitatea bateriilor, modul de control și raza maximă de acțiune. În paragrafele următoare îți vom explica la ce să fii atent atunci când faci următoarea ta investiție.
Capacițățile foto și video
O drona profesională trebuie să ofere utilizatorului posibilitatea de a captura imagini la o calitate cât mai bună și să ofere totodată cât mai multe opțiuni pentru operarea camerei echipate. De aceea, recomandarea noastră este să vă orientați către o drona cu camera HD sau măcar una care permite atașarea unei camere performante. Să discutăm mai întâi despre ceea ce se înțelege prin calitate HD, pentru că termenul a ajuns să acopere o întreagă arie de rezoluții.
Dacă bugetul dumneavoastră este limitat, o drona echipată cu cameră capabilă să înregistreze imagini la o rezoluție HD (1280 x 720) ar fi cea mai potrivită. Un astfel de senzor este suficient dacă intenționați să utilizați imaginile pentru realizarea de materiale promoționale pentru proiecte mici. Trebuie avut în vedere faptul că majoritatea mediilor de promovare încă nu dispun de capacitatea de a reda o calitate mai bună a imaginii, mai ales dacă ne gândim la promovarea prin materiale printate sau televizate. Chiar și pentru distribuirea materialelor video și a fotografiilor pe platformele online ca YouTube și Facebook, rezoluția HD este suficientă pentru că utilizatorii adesea nu dispun de o conexiune suficient de rapidă la internet pentru a viziona imaginile la calitatea inițială. În plus, dispozitivele mobile încă nu sunt suficient de optimizate pentru rezoluții mai mari, iar generațiile mai vechi încă folosesc formatul SD (750 x 576).
Pentru fotografii și video de o mai bună calitate, vă puteți orienta către o drona cu camera capabilă să filmeze în format Full HD (1920 x 1080). Aceasta ar fi ideală pentru realizarea de materiale video de promovare sau pentru înregistrarea de evenimente. Spre exemplu, filmarea cu drona a ajuns să fie ceva obișnuit la nunți, botezuri, aniversări, mai ales dacă acestea au momente care se desfășoară în exterior. Aceste filmări sunt prelucrate și apoi imprimate pe medii de stocare digitală ca DVDurile sau discurile Blu-ray care permit vizionarea pe dispozitive care pot reda o calitate superioară a imaginii, cum sunt televizoarele cu plasmă sau LED.
Pentru ca imaginile să fie și mai clare, puteți opta pentru o dronă care să fie echipată cu o cameră UltraHD (3840 x 2160) sau 4K (4096 x 2160) . Cele două rezoluții sunt capabile să ofere fotografii și clipuri video profesionale, care sunt folosite chiar și de industria cinematografică. Trebuie însă să aveți în vedere faptul că pretul unei drone 4K va fi considerabil mai mare decât al unui model capabil doar de imagini HD.
În afara de rezoluție, un alt aspect care influențează calitatea imaginilor este și modul în care camera este montată pe corpul dronei. Pentru o drona profesională, noi recomandăm să alegeți un model cu gimbal cât mai performant, pentru că acesta oferă mai multă flexibilitate și stabilitate atunci când vreți să surprindeți imaginile perfecte. Ce este un gimbal? Este un dispozitiv care permite camerei să pivoteze în două sau trei axe și care ajută la păstrarea în cadru a subiectului filmării atunci când drona este în deplasare. În afară de posibilitatea de orientare a camerei, un alt beneficiu al gimbal-ului este stabilizarea imaginii în cazul trepidațiilor cauzate de condițiile atmosferice sau de mișcările bruște ale dronei. Modelele de drone profesionale din categoriile superioare de preț permit utilizarea simultană de către doi operatori, unul fiind responsabil pentru manevrarea dronei, iar celălalt pentru operarea camerei. Astfel se pot obține imagini unice, care ar fi aproape imposibil de obținut prin mijloace convenționale. Noile oportunități oferite de drone au fost deja adoptate de industria filmului de la Hollywood, ca dovada fiind aceste 7 filme de acțiune care s-au bucurat de un succes răsunător.
Durata de zbor și flexibilitatea bateriilor
Care este timpul optim de zbor al unei drone? Noi considerăm că ar trebui să fie între 20 și 25 de minute pentru o drona profesionala. Acest timp de zbor este suficient pentru ca drona să ajungă în poziția dorită, să înregistreze sau să pozeze subiectul și apoi să se întoarcă la locul de unde a plecat sau la poziția operatorului. Vă amintim că pentru siguranța publicului, dar și a dronei se recomandă ca aceasta să rămână întotdeauna în raza vizuală a operatorului, ceea ce limitează oarecum distanța la care drona poate ajunge.
Durata de zbor depinde de mai mulți factori, cum ar fi: gradul de uzură al bateriilor, condițiile atmosferice, altitudinea de operare, temperatura și ,nu în ultimul rând, gradul de încărcare (acesta fiind valabil pentru modelele de drone care permit atașarea mai multor modele de camere). În prezent, bateriile sunt principalul factor care limitează capacitățile dronelor. O baterie cu capacitate mai mare poate sugera la prima vedere o autonomie îmbunătățită, dar nu este întotdeauna cazul. Bateriile mai mari sunt adesea mai grele și mai voluminoase, ceea ce necesită folosirea unor motoare mai puternice pentru ca drona să își păstreze caracteristicile dinamice, iar aceste motoare mai puternice consumă în general mai multă putere. Așadar producătorii trebuie să ajungă la un compromis în ceea ce privește autonomia.
Cu toții știm că în timp, datorită utilizării intese (sau chiar a neutilizării) sau a folosirii inadecvate bateriile își pierd proprietățile, afectând astfel durata de funcționare a dispozitivelor pe care le alimentează. De aceea, noi recomandăm respectarea strictă a instrucțiunilor de încărcare și exploatare a bateriilor dronelor. Totodată, recomandăm utilizatorilor profesioniști ca, în momentul în care achiziționează drona să comande și 1-2 seturi de baterii suplimentare pentru a-și asigura o exploatare cât mai eficientă. Astfel, bateriile pot fi schimbate între ele atunci când este nevoie, iar filmarea sau ședința foto poate fi finalizată cu succes. Prin urmare, alegerea dronei potrivite pentru proiectele dumneavoastră trebuie să aibă în vedere și timpul de încărcare a bateriilor și ușurința cu care acestea pot fi înlocuite.
Modul de control și raza de acțiune
Dronele profesionale vin în general echipate cu propria telecomanda. În funcție de model, unitatea de control poate să aibă un ecran inclus pentru vizualizarea imaginilor sau poate avea un suport pe care se poate atașa un smartphone sau o tabletă. Imaginile capturate de dronă vor putea fi afișate pe ecranul dispozitivului conectat la telecomandă. Tot pe acest ecran vor putea fi afișate și alte informații cu privire la operarea dronei, starea bateriilor, setările și comenzile camerei.
Modul în care sunt aranjate comenzile variază de la un producător la altul, dar majoritatea preferă să apeleze la 2 joystick-uri care sunt folosite pentru a controla deplasarea dronei atât în plan vertical, cât și orizontal. În plus, pe unitatea de control pot apărea butoane dedicate pentru funcțiile speciale ca Return Home, Track sau Hover care permit si oferă un plus de confort pentru operator, mai ales atunci când acesta vrea să se concentreze pe ceea ce face camera. Ceea ce este important însă pentru o dronă profesională este ca tipurile de deplasare să fie cât mai flexibile și mai precise tocmai pentru a permite capturarea de imagini din cat mai multe perspective.
Pentru a asigura un control cât mai eficient, modele profesionale sunt echipate cu GPS și numeroși senzori care permit prestabilirea de trasee sau tipare de zbor. Odata ce traseul a fost stabilit, drona poate naviga singura respectând informațiile referitoare la altitudine și viteză și chiar poate evita obstacolele întâlnite (nu toate modele sunt prevazute cu funcția de Obstacle Avoidance). Operatorul se poate atunci concentra pe orientarea camerei, fiind astfel mai ușor să păstreze subiectul în cadru. Așa cum am amintit și mai sus cele mai scumpe drone permit conectarea simultană a doua unități de control, una fiind dedicată zborului, iar cealaltă manevrării camerei. Avantajul unui astfel de sistem este că pilotul poate executa manevre complexe fără a avea grija orientării camerei, iar asta se pretează în special înregistrării sporturilor extreme sau a secvențelor de acțiune din filme.
Atunci când ne referim la controlarea dronei, trebuie să avem în vedere mai mulți factori cum ar fi raza de acțiune, altitudinea maximă de operare și vitezele de deplasare. Ce este raza de acțiune? Este distanța maximă până la care poți controla drona. Dacă aceasta este suficient de mare, drona poate fi folosită pentru filmări în zone greu accesibile, ușurând astfel munca operatorului. Altitudinea maximă și vitezele de deplasare dictează manevrabilitatea dronei. Dacă altitudinea maximă este suficient de explicită, vitezele de deplasare trebuie explicate mai în detaliu. Deoarece dronele pot zbura în mai multe planuri, trebuie să aveți în vedere și viteza cu care ele pot urca sau coborî, zbura în față/spate sau în lateral.
Cele mai bune drone profesionale recomandate de noi
DJI Phantom 4 Advanced
De ce Phantom 4 este prima noastră recomandare? Pentru că este probabil cea mai buna drona profesionala in 2018. Caracteristicile sale tehnice împreună cu soluțiile inteligente de software o fac extrem de performantă în înregistrarea de videoclipuri și fotografii de o claritate superioară. Fiind dotată cu un senzor de 20 de MP, Phantom 4 poate înregistra video la rezoluție 4K și 60 de cadre pe secundă la un bitrate de 100 Mbps, ceea ce îi permite să captureze și secvențe slow-motion la calitate impresionantă. În afară de capabilitățile video, camera poate fi folosită și pentru fotografii, având la dispoziție și un modul de burst care poate fi reglat pentru 3/5/7/10/14 cadre, acesta fiind ideal pentru realizarea de poze unui subiect aflat în mișcare. Videoclipurile și pozele pot fi stocate în o varietate de formate (MP4/MOV pentru video și JPEG/DNG pentru poze). Drona dispune de un slot MicroSD în care poate fi introdus un card cu capacitate până la 128 GB. Trebuie menționat și că acest model dispune de un gimbal care pivotează pe 3 axe pentru a urmări subiectul filmării în timp ce drona își schimbă direcția sau altitudinea, find ușor pentru utilizator să obțină imaginile perfecte.
În privința capacităților de zbor, Phantom 4 Advanced este superioară modelului standard Phantom 4 pentru că fuselajul este construit dintr-un aliaj nou de magneziu și titan care îmbunătățește rigiditatea acestuia, fiind totodată și mai ușor. Greutatea este de doar 1368 grame, ceea ce îi permite o autonomie de zbor de aproximativ 30 de minute, aceasta depinzând de condițiile atmosferice. Bateriile au o capacitate de 5870 mAh și dispun de un sistem inteligent care le monitorizează în permanență gradul de încărcare și previne supraîncărcarea. În plus, poate estima în funcție de distanța parcursă când este momentul ideal în care drona să își înceapă drumul spre poziția de start, evitând astfel accidentele cauzate de terminarea bateriilor.
Cei de la Dji au dorit ca drona lor să dispună de o manevrabilitate exemplară și de aceea au proiectat-o cu o rază maximă de acțiune de 7 km în condiții ideale. Altitudinea maximă la care poate zbura este de 6000 metri, fiind capabilă să își păstreze poziția chiar și la o viteză a vântului de 10 m/s. Phantom 4 este echipată cu GPS și GLONASS și o sumedenie de alți sezori care scanează în fața dronei la o distanță de 30 de metri. Aceștia îi permit să frâneze în cazul apariției obstacolelor și să le evite atunci când acestea sunt mai aproape de 15 metri.